ZAPISI NA DUŠI

ISBN 9789535861416

3,000.00 RSD

Kategorija:

Opis

IZ PREDGOVORA

Ova knjiga nastala je organski, tako reći, napisala je samu sebe. Njezin sadržaj u velikoj mjeri čine opisi konstelacijskih procesa koji su se odvijali od 2009. do 2023., uglavnom na radionicama i grupama za edukaciju u Hrvatskoj, nekima u Srbiji, a od 2020. i na online grupama, što je omogućilo sudjelovanje svima koji razumiju hrvatski bez obzira na nacionalnost ili fizičku lokaciju. Knjigu su, dakle, u neku ruku napisali svi sudionici ovih radionica i programa, kao i svi oni koji su u konstelacijskom procesu, iako ne fizički prisutni, bili reprezentirani. Napisana je proživljenim životima naših predaka kroz generacije na ovim prostorima, ratovima, velikim brojem mrtvih i bolnim sudbinama svih onih nevidljivih, obespravljenih, prezrenih, zaboravljenih i isključenih.

Kroz konstelacijske procese u ovom razdoblju od petnaestak godina stekla sam mnogo uvida o prirodi kolektivnog polja u kojem živimo, koje se formiralo kroz stoljeća života naših predaka na ovim prostorima, kroz njihove životne sudbine često obilježene oskudicom, ratovima, iseljavanjem i osobnim tragedijama. Kroz ove procese uobličila se slika naše kolektivne duše, kao odraz u nekom izgrebenom ogledalu ili kao izblijedjela fotografija osoba koje ne poznajemo. Konstelaciju po konstelaciju kao da se slagala slagalica naše prošlosti, kao i svih onih sudbina i događaja koje su oblikovale našu sadašnjost. Poveznice između događaja iz prošlosti i problema s kojima se nosimo danas, na osobnom i kolektivnom nivou, omogućavaju nam da bolje razumijemo ono čime smo vođeni, da se uskladimo, da prihvatimo, kao i da osiguramo bolju budućnost za generacije koje dolaze.

Opisani procesi, kao i sistemske i duhovne zakonitosti života koje se kroz njih reflektiraju, zapravo su mapiranje naše kolektivne duše koje pruža izuzetno značajne uvide za sve one koji žive na ovim prostorima. Mapa kroz nepoznate predjele uvijek je od velike pomoći, a u ovom slučaju naročito onima koji tragaju za putem do sreće, zdravlja i ispunjenog života, neopterećenog teretima prošlosti.

Knjiga je napisana i kao svojevrstan putokaz kroz predjele duše, koji možda nudi priliku nekima da pronađu izlaz iz labirinta upletenosti sa sudbinama predaka ili događaja iz prošlosti. Također, kroz opise procesa uobičajenih dinamika i postupaka njihovog razrješenja, ova knjiga mnogim čitateljima nudi mogućnost da i samo čitanje o ovim pokretima duše pokrene procese i u njihovoj duši i dovede do razrješenja nečega što je možda neriješeno čekalo godinama. Tako da ova knjiga za neke može postati i knjiga samopomoći, ukoliko su otvoreni za tu mogućnost.

Ovo je i svojevrstan udžbenik za sve one koji žele naučiti više o konstelacijskom pristupu i načinu na koji uz pomoć konstelacija mogu pomoći sebi i drugima. Detaljnim objašnjenjima konkretnih postupaka u konkretnim slučajevima, zainteresirani imaju priliku razumjeti sistemske zakonitosti koje vladaju našim životima, zatim kako njihovo nepoštivanje dovodi do teškoća i poremećaja fizičkog i psihičkog zdravlja, i naposlijetku kako se kroz konstelacije nositi s njima, odnosno kako dovesti do njihova razrješenja, prvo za sebe, a onda i u profesionalnom kontekstu. Vođenje konstelacija, određeni postupci i rituali opisani su detaljno i objašnjena je njihova funkcija. Opisane su najčešće povrede sistemskih zakonitosti s kojima se srećemo u konstelacijama, kao i načini razrješenja najčešćih sistemskih digresija i upletenosti. Također su opisani i određeni preduvjeti korištenja i učenja konstelacija, kao i prepreke koje mogu stajati na putu onima koji se njime upute, te druga važna pitanja vezana za profesionalnu primjenu ove metode.

Ako čitanju pristupite sa određenom fokusiranom otvorenošću, i dozvolite sebi da kroz pažljivo čitanje opisa konstelacija i vaša duša rezonira sa procesima koji se opisuju i tako dovede u sklad s prirodnim zakonitostima života, na taj način možete biti prisutni na svakoj od ovih konstelacija i osjetiti dobrobit tih procesa. A s opisima više od pedeset konstelacija, čitanje je kao sudjelovanje na mnogim radionicama.

Većina teksta ove knjige djeluje kao jedna velika konstelacija čijim čitanjem i mi postajemo dodirnuti silama koje djeluju u polju i koje potiču procese i u našoj duši. Ukoliko si dozvolite, čitanjem ovog teksta osjetit ćete kako ti procesi rezoniraju s vašom dušom i vašim životnim putem, neki možda više od drugih, i kako u vama nešto pokreću. Taj pokret je uvijek pokret ka većem jedinstvu, više zdravlja, više životnog uspjeha, više ravnoteže i više harmonije. Samo čitanje opisa konkretnih primjera iz konstelacijske prakse učiniti će da duša rezonira na nekim novim, možda još neiskušanim frekvencijama i imat će blagotvoran, ponekad iscjeljujući efekt.

O AUTORICI

Alemka Dauskardt magistra je psihologije s diplomama iz Europe i Australije i s dugogodišnjim iskustvom rada na području savjetovanja, obiteljske terapije i traume. Završila je edukaciju za geštalt terapeuta, a u radu se oslanja i na znanja iz mnogih drugih specijalističkih edukacija. Od 1996. godine, kada se prvi put susrela s konstelacijskim pristupom, prošla je intenzivnu edukaciju s Bertom Hellingerom i drugim vodećim stručnjacima za konstelacijski rad.

Alemka kontinuirano radi na promoviranju konstelacijskog rada, prvenstveno kroz aktivnosti udruge za sistemsku djelatnost „Konstelacija” čiji je osnivač, kroz prevođenje konstelacijske literature, širenje znanja o konstelacijama kroz medije, te organiziranje seminara s poznatim međunarodnim voditeljima. Bila je aktivna u upravnom odboru Međunarodne udruge za sistemske konstelacije, organizirala dva međunarodna kongresa za sistemske konstelatore, a njezini su članci redovito objavljivani u internacionalnom časopisu za sistemske konstelacije „The Knowing Field”.

Godinama također vodi konstelacijske programe i zajedno sa suprugom Maxom educirala je generacije konstelatora uglavnom u Hrvatskoj, Srbiji, Turskoj i Australiji, od kojih mnogi danas i sami primjenjuju ovu metodu.

Nastavlja voditi edukacijsko-iskustvene programe i posvećena je očuvanju i širenju originalnog Hellingerova pristupa konstelacijama te zainteresirana za poveznice tog pristupa s duhovnim pristupom drevnih kultura, kao i najnovijim otkrićima znanosti o prirodi svijesti i svijeta kojeg smo dio.